{projects_name}
Project: OLV van Lourdes
Klant: WZC OLV van Lourdes vzw
Plaats: Erps-Kwerps
Indienststelling: 2013
Projectomschrijving: Opmaak van een masterplan voor het bouwen van een woonzorgcentrum, serviceflats en toebehoren.

OLV van Lourdes Erps-Kwerps

De haakse inplanting van de bouwvolumes t.o.v. de straat zorgt voor permeabiliteit naar het achterliggend parklandschap aan de Weesbeek. Het nieuwbouw volume wordt gevormd door vier bouwvolumes die samen het nieuwe WZC vormen. In het westelijk deel is de afdeling voor dementerenden, rond een afgesloten bloemen- en kruidentuin ondergebracht. In het oostelijk deel bevinden zich de leefgroepen van de andere WZC-bewoners. Ertussen ligt het inkomplein. Het verbindend geheel van collectieve functies ligt op het niveau van de Weesbeek. Het bouwvolume van het oude pensionaat wordt hersteld en geschikt gemaakt voor serviceflats, restaurant en activiteitenruimte. Het parklandschap wordt met streekeigen bomen en struiken heraangeplant en voorzien van verhoogde houten wandelpaden.

De dierenkraal krijgt opnieuw een plaats en de Weesbeek wordt daar waar mogelijk terug opengelegd. De groenmassieven vormen een buffer tussen het semi-publieke plein en de kamers van de bewoners. Een buitenlift en trap zorgen voor de bereikbaarheid van het inkomplein op het niveau van de Kammestraat. Door de vingervormige inplanting van de bouwvolumes worden er doorkijken gecreëerd naar het achterliggend parklandschap met de Weesbeek. De ruimtes tussen deze volumes vormen een plein met panoramisch uitzicht, inkomplein en terrassen voor de WZC-bewoners. Haagmassieven fungeren als inkijk- en privacy-buffers. Bloem- en kruidentuinen prikkelen de geurzintuigen en sporen de bewoners aan om buiten te zitten. Deze buitenruimtes met diverse terrasjes zorgen voor interactie met de omgeving

OLV van Lourdes

"permeabiliteit met panoramisch zicht op het achterliggend parklandschap"

OLV van Lourdes, Erps-Kwerps